Malo geografije i istorije

Vrnjačka Banja je najveća banja u Srbiji sa više od 12.000 stanovnika, dok cela opština broji oko 30.000. Vrnjačka Banja je sedište opštine Vrnjačka Banja. Nalazi se u centralnoj Srbiji u Raškom okrugu. Udaljena je oko 200 km od Beograda, 25 km od Kraljeva i 7 km od Trstenika. Smeštena je između planine Goč (1216 m) i Zapadne Morave. Klima Vrnjačke Banje je umereno kontinentalna klima sa uticajem planinske klime. Leta su sa svežim jutrima i večerima zbog vetra koji duva sa Goča prema Zapadnoj Moravi, a zime su snegovite i bez oštrih mrazeva. Srednja godišnja temperatura iznosi 10,5 °C, a srednja letnja 20 °C. Naša najpoznatija banja pored odmora i lečenja nudi i posebne izlete, a uz blizinu planine Goč, lekovite mineralne izvore, zelenilo i tradicionalnu srpsku hranu odmorićete se uz nevelike troškove. Kroz šetnju Vrnjačkom Banjom upoznajemo vas sa njenim prirodnim i kulturnim blagom. Već 143 godine, Vrnjačka banja privlači turiste svojom prirodnom lepotom i lekovitim mineralnim vodama (7 poznatih izvora). Njene jedinstvene parkove su pre više od jednog veka uredili poznati baštovani tog doba. Simbol Vrnjačke banje postala je velika cvetna barokna rundela ispred Termomineralnog kupatila. Pored Vrnjačke reke, u delu parka sa skulpturama, nalaze se značajna ostvarenja naših i stranih vajara ukomponovana u sredinu sa retkim egzotičnim biljem. Istorija korišćenja vrnjačkih mineralnih voda seže u duboku prošlost, u vreme kada su ove prostore naseljavali keltski Skordisci. Posle rimskog osvajanja Balkana krajem stare i početkom nove ere mineralne vode su korišćene za pijenje i kupanje, o čemu svedoči pronađen rimski izvor prilikom kaptaže vrnjačke tople mineralne vode 1924. godine i mnoštvo novčića sa likovima rimskih imperatora. Vrlo je moguće da su u srednjem veku za lekovitost vrnjačkih voda znali i novonaseljeni Sloveni. Naročiti uspon Banja doživljava u godinama pred Balkanske ratove. Vrnjačka banja je tada dobila veliki broj modernih pansiona, izgrađeno je jedno kupatilo, radio je jedan bioskop, a u pripremi je bila izgradnja drugog. Posle prvog svetskog rata beleži se nagli uspon čiji će vrhunac biti dostignut krajem tridesetih godina 20.veka. Najveću posetu Vrnjačka banja je imala osamdestih godina - blizu 200 hiljada posetilaca koji su ostvarili dva milona noćenja.

 

Most ljubavi

U osvit Prvog svetskog rata dok još nisu slutili rat zavoleli su se učiteljica Nada i srpski oficir Relja. Zavoleli su se i obećali jedni drugom, a bila je to ljubav o kojoj su svi pričali. Međutim došao je rat i Relja odlazi u Grčku na ratište. Nikad se nije vratio, jer se zaljubio u prelepu Grkinju a raskinuo veridbu sa Nadom. O njegovoj sudbini se više ništa nije znalo, ali Nadinu sudbinu zna svaki Banjačanin. Zbog prevelike tuge ona svakim danom vene i na kraju umire, mlada i nesrećna. Potrešene njenom pričom mlade devojke, u želji da sačuvaju svoju ljubav, na katance ispisuju svoja imena i imena svojih dragih i vezuju za ogradu mosta koji je bio omiljeno sastajalište Nade i relje, a ključeve simbolično bacaju u reku. Ovaj običaj je ostao i nakon drugog rata, a Desanka Maksimović je prilikom jedne posete saznala za ovu tragičnu priču i inspirisana njome napisala jednu od svojih najlepših ljubavnih pesama – “Molitvu za ljubav”. Da bi nastavili ovu priču mladi parovi su nastavili tradiciju „vezivanja" svoje ljubavi, a most su nazvali „Most ljubavi".

 

Festival filmskog scenarija

U avgustu se na letnjoj pozornici održava Festival filmskog scenarija. Tokom trideset godina prikazan je veliki broj filmskih ostvarenja, a ovo je ujedno i prilika da se filmska publika sretne sa velikanima filmskog platna. Ovo je ujedno i mogućnost da dobijete autogram ili napravite fotografiju sa poznatim licima. Od osnivanja moderne banje koji se vezuje za 1868. godinu vrnjčani su pridavali veliki značaj balovima i maskenbalima, a ovaj duh se zadržao i do današnjih dana.

 

Vrnjački karneval

Svake godine tokom jula organizuje se „Vrnjački Karneval" koji je jedna od najlepših turističkih manifestacija u Srbiji. Tokom osam dana u julu mesecu, ova manifestacija okupi oko 300.000 posetilaca. Centralni događaj karnevala je Velika međunarodna karnevalska povorka.

 

Love fest

Lovefest je jedinstvena kulturna platforma iz Vrnjačke Banje, koja promoviše muziku, umetnost i urbanu kulturu mladih u Srbiji. Festival je nastao 2007. godine, a od gradske žurke održane tog leta, za samo godinu dana prerastao je u muzički, a danas najveći omladinski festival u centralnoj Srbiji. Početkom 2012. godine festival je dobio priznanje Ministarstva za omladinu i sport za najveći omladinski festival u zemlji, a godinu dana kasnije prvi put je nominovan za najbolji evropski festival.

 

Izleti

Veliki broj atraktivnih lokacija u okolini Vrnjačke banje pruža vam mogućnost da uživate u lepoti brojnih manastira, starih crkava i tvrđava, kulturno - istorijskih spomenika, planinskih izletišta, reka i vinograda. Panoramsko razgledanje Vrnjačke banje i okoline je najbolji način da avionom sagledate lepote ovog kraja po veoma pristupačnoj ceni. Goč je prekriven gustim bukovim i četinarskim šumama, vinogradima i malinjacima i idealan je za šetnju, berbu šumskih plodova i lekovitih trava (ovde se nalaze i endemske biljne vrste i zajednice) ili piknik pored planinskih izvora. Posebno su zanimljivi brojni ribnjaci sa gočkom pastrmkom gde možete na licu mesta uz roštilj uživati u netaknutoj prirodi. Vrnjačku banju najbolje možete doživeti romantičnom vožnjom od Vrnjačkim fijakerima koji svakog dana saobraćaju od mosta ljubavi kroz Vrnjački park. Mini voz saobraća svakodnevno na relaciji Autobuska stanica - Izvor Snežnik - Olimpijski bazen na svakih 30 min.