Veštački vodopad i istorijski tunel biće nove atrakcije u Vrnjačkoj Banji.

Veštački vodopad i istorijski tunel biće nove atrakcije u Vrnjačkoj Banji.

Vrnjačka Banja će ovog leta postati bogatija za još jednu turističku atrakciju, koja podrazumeva rekonstrukciju Crkvenog (Čajkinog) brda. Ova investicija osim pešačkih staza i sređivanja prilaznih puteva za automobile do vidikovca, obuhvata i izgradnju veštačkog vodopada od skulpture “Žena sa pticom” do šetališta.

Nova faza uređenja Crkvenog brda usledila je po završetku rekonstrukcije Letnjeg amfiteatra Danilo Bata Stojković, koji je nedavno dobilo 1.300 novih sedišta, popločanu pozornicu, osvetljenje... To je bila početna faza sređivanja ovog dela Banje, a planirano je da ova pozornica u narednom periodu dobije i krov.

Projekat izgradnje vodopada u iznosu od 20 miliona dinara, finansiraće Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacja, a  lokalna samouprava je konkurisala i u Ministarstvu privrede, sa dopunskim projektom adaptacije i sanacije tunela ispod Čajkinog brda u iznosu od pet i po miliona dinara. Ovaj tunel, odnosno “Lerov tunel” dug je 234 metra. Kopanje tunela počelo je još davne 1942. godine, kada je radovima rukovodio general Aleksandar Ler – vođa desanta na Drvar, operacije Konjički skok, a opština Vrnjačka Banja bila je dužna da obezbedi ljude za rad. Tunel je probijen 1944. godine, posle godinu i po dana, kada su se dve ekipe susrele u sredini Crkvenog brda, kopajući sa dve strane istovremeno.

Nova turistička atrakcija biće dugačka 130 metara, obogaćena sadržajima iz istorije ovog mesta. Posetioci će tako, nakon rekonstrukcije, imati priliku da zahvaljujući izloženim maketama i predmetima, jasno sagledaju razvoj banje od rimskog perioda, preko turske i nemačke okupacije, do danas. U ovim izložbenim prostorima videće se brojno oružje, topovi, puške, samostreli, oruđa, oklopi, panciri, nemačke i partizanske uniforme, kao i razni predmeti pronađeni prilikom arheoloških iskopavanja.

Crkveno, odnosno Čajkino brdo proglašeno je za kulturno istorijsku prostornu celinu od velikog značaja i na njemu se nalazi 49 objekata pod pokroviteljstvom Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva. Najveći broj zaštićenih objekata čine vile – ima ih ukupno 39, a potiču iz druge polovine XIX i prve polovine XX veka. Građene su pod uticajem različitih arhitektonskih stilova: narodne arhitekture Pomoravlja, romantizma, neoklasicizma, baroka, secesije...